Byta tak själv steg för steg

Byta tak själv steg för steg – utförlig guide med bilder

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Hur kan du byta tak själv steg för steg? Att ta på en takbeläggning är ett stort jobb som måste göras rätt för att förhindra skador och läckage i framtiden. Därför trodde vi att vi skulle visa dig hur du kan byta tak steg för steg. Det första steget när du byter taket är att välja rätt material för ditt tak.

OBS! Råd och tips nedan är från mina egen erfarenheter av takbyte. Kontrollera alltid att ditt tillvägagångssätt mot riktlinjer i AMA hus samt rådande bygglovsregler i din kommun.

De två huvudtyperna av takpannor är tegel och betong. Tegelpannor kan vara upp till 100 år och tål extrema väderförhållanden. Den enda nackdelen är priset där tegelpannor vanligtvis kostar cirka dubbelt så mycket som betongpannor. Även om betongplattor är mer benägna att förlora sin färg över tid, kan de fortfarande hålla upp till 50-70 år med korrekt skötsel.

En annan viktig faktor att tänka på när du planerar en ny sida vid sida är vädret. Det är bäst att spara jobbet under sommarmånaderna för att hindra att ditt hus blir kallt. Försök också att planera för en dag utan regn eftersom din övre nivå kommer att lämnas exponerad och vatten kan skada strukturen.

Nu har du valt en varm, torr dag för att installera de bästa pannorna för dina behov, det är dags att gå vidare med att byta tak själv steg för steg.

1. Rengör takbjälkar
Se till att takets stomme rengörs från eventuella stänk eller gamla spikar som kan skada underläggningen eller hindra kakprocessen. Om detta inte görs kan det orsaka läckor och andra skador över tid.

2. Lägg ett lager av råspont

Ett lager av råspont behövs läggas mot takstolarna. Dessa spikas in mot takstolarna direkt med varmförzinkad spik och du kan behöva såga råsponten så att längderna passar in mot dit tak. Se bilden nedan för du lägger råsponten.

Inköpstips: Köp din råspont på Beijer online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Beijer råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

3. Rulla ut det vattentäta underlagspappen
Detta är viktigt eftersom det ger ett extra lager skydd mot hårt väder. En takbeläggning fungerar som en barriär mot fukt, särskilt eftersom betong- eller tegelpannor kan vara opålitliga när starka vindar blåser och dessa blir sårbar för fukt.

Börja med att rulla ut den första remsan med underlag från ena sidan av taket till den andra. Om du har ett stort tak är det bäst att göra detta i 3 m breda sektioner. Spika ner på ena sidan med 25 mm varmförzinkad pappspik och var försiktig så att du inte skadar underlaget vilket är viktigt när du tänker på att byta tak själv steg för steg.

Dra underlaget så att det sjunker lite mellan takbjälkar innan du säkrar det på bortre sidan. Spika också ned underlaget för att förhindra att det rör sig under plannläggning. När detta är gjort, upprepa tills underlaget täcker hela taket och se till att det finns en 150 mm överlappning mellan lagren.

Inköpstips: Jag rekommenderar Icopal macoflex YAP2200. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal YAP2200 och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

4. Spika bär- och ströläkt

Lägg ner läkten vertikalt på det beräknade avståndet och säkerställ att läkten inte lutar vid någon punkt. När du är nöjd med avståndet spikar du dem till takbjälken med 40 mm spikar. Sedan lägger du också läkt horisontellt på samma sätt. Var noga med att ha de avstånd som krävs för denna betong- eller tegelpannor – denna information finns i din installationsmanual för pannorna.

Inköpstips: Köp din spik- och bärläkt online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om spik- och bärläkt och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

5. Installera betong- eller tegelpannor

Börja lägga pannorna på läkten en rad åt gången med början längst ner. När du spikar in pannorna, se till att din spik inte går hela vägen genom till underlagspappen eftersom det kan skada underlaget och orsaka läckage. För pannor i takets kant, se till att det finns ett överhäng på 40-50 cm för att förhindra att vatten faller nedför ytterväggarna i byggnaden.

Eftersom varje tillverkare av takpannor har egna rekommendationer på hur installation av pannorna skall ske kan vi tyvärr inte ge några specifika instruktioner här. Följ istället installationsmanualen noggrant om du vill byta tak själv steg för steg. Klicka här om du vill se ett exempel på installationsmanual för Bender takpannor hos Beijer Byggmaterial. 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Benders Palema två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Benders Palema 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips tegelpannor: Jag rekommenderar Monier två-kupig tegelpanna online. Klassisk svensk design och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier taktegel och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *