Lägga tak själv kostnad

Lägga tak själv kostnad – Räkna på din materialkostnad

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

I denna artikel vägleder vi dig i att räka ut lägga tak själv kostnad med allt material du behöver för att lägga eller byta tak själv. Givetvis beror kostnaden den typ av material du väljer och du behöver tänka på att kostnadsexemplen nedan direkt beroende på detta och givetvis storleken på ditt tak. 

För att räkna fram en mer exakt kostnad för ditt takbyte rekommenderar vi dig att använda ett eget Excel-ark där du kan automatiskt räkna ut din kostnad baserat på olika materialalternativ och genom att mata din din storlek på ditt tak.

Låt oss ta ett generellt exempel för att ge dig en bild av lägga tak själv kostnad. I vårt exempel nedan använder vi en totalstorlek på taket på 125 kvm plus 20 procent marginal ovanpå vilket är standard när vi räknar på materialkostnader. Den totala ytan på taket i vårt exempel blir då 150 kvm. Nedan listar vi materialkostnader rad för rad med en balans av material av bra kvalitet som används ofta i Sverige men kanske alltid inte de dyraste alternativen (priser i Juni 2023, råvarupriser förändras ofta så klicka gärna på Läs mer-länkarna i tabellen för helt uppdaterade priser):

Material (innehåller reklamlänkar)ÅterförsäljarePris per löpmeter/styck/rulle krKostnad per m2 krTotalkostnad 150 m2 kr
Råspont 20×95 mm
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial14.20169.3729 455.5
Mataki Takpapp YAP2200
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial598.7957.038 554,5
Strö- och bärläkt
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial10.3580.50 (beroende på läktavstånd)12 075
Monier Jönåker Elegant Betongpanna
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial13.913920 850
Monier Jönåker Elegant Nockpanna
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial83Här räknar vi inte m2 utan istället en nocklängd på 10 m2 324
Taksteg för betongpannor TBJ
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial91Här räknar vi inte m2 utan istället ett takfall på 7,5 m819
Byggmax Glidskydd
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial589589
Betongspik
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterialcirka 659Tre paket spik räcker1 977
Trådspik Varmförzinkad 2.8x75mm (för råspont)
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterial cirka 221Fem paket spik räcker1 105
Tappspik Paslode 2.2mm (för takpapp)
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterialcirka 1145Tre paket spik räcker3 435
Vindskiva 28×170 Färdigmålad 8000mm längd
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterialcirka 92.15Vi behöver 60 löpmeter totalt för alla fyra gavlar5 529
Gavelbeslag NR3
Klicka här för att läsa mer…
Beijer Byggmaterialcirka 104.50Vi behöver 30 löpmeter totalt3 135
Totalkostnad89 848

Som vi kan se av uträkningen ovan så är totalkostnaden för allt takmaterial (enligt våra val av märke och kvalitet) 61 428 kr inklusive moms och exklusive transport från byggvaruhuset hem till dig.

Inköpstips: Köp din råspont på Beijer online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Beijer råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp  online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

 

Takplåt istället för betongpannor

I vårt exempel ovan har vi valt att lägga betongpannor på vårt tak och detta är givetvis inte det enda alternativet för det sista lagret av det nya taket. Låt oss istället titta på hur kostnaden hade sett ut om vi hade lagt takplåt istället. 

Givetvis så förändras inte kostnaden för råspont, takpapp och läkt när takplåt skall läggas i och med att detta måste läggas ovansätt. Däremot minskar kostnaden om du väljer takplåt istället för betongpannor. Beijer Takplåt 20-105(reklamlänk från Adtraction) svart kostar från 222 kr per kvadratmeter och i vårt exempel på 150 kvm takyta hade detta kostat 33 300 kr jämfört med 20 850 kr för betongpannorna. På så sätt ökar din totala materialkostnad till 102 298 kr om du väljer takplåt istället för betongpannor vilket inte är lite med tanke på din totala lägga tak själv kostnad. 

Tegelpannor istället för betongpannor

Om inte betongpannor eller plåttak är av intresse är tegeltak ett alternativ men det ökar även kostnaden jämfört med betongpannor eller plåttak; Monier taktegel Vittinge 2-kupig(reklamlänk från Adtraction) som säljs på Beijer Byggmaterial kostar hela 259 kr per kvm och i vårt 150 kvm exempel hade detta gett en kostnad på 38 850 kr eller en totalkostnad på 107 848 kr. 

Andra kostnader som är värt att inkludera i din kalkyl

Det finns en del andra kostnader som du bör lägga in din kalkyl som antingen är alternativa, beroende på var du bor i landet och som är svåra att inkludera i ett generellt exempel. Här är en lista på dessa och en väldigt grov uppskattning om kostnad för varje:

  • Hyra byggställning – För säkerheten på taket bör du hyra en byggställning och snittpris på detta för 10 meter lång och 5 meter hög ställning är drygt 3500 kr per vecka. Kontakta din lokala uthyrare av byggutrustning (Ramirent är bra och finns över hela landet) för att få ett exakt pris. Bygger du inte mycket utomhus så är det ofta svårt att räkna hem ett köp av en sådan byggställning. 
  • Hemtransport av material – Detta brukar inte vara jättedyrt om du samlar allt in en beställning men beror givetvis var du bor i landet. Om du bor i södra eller mittersta delarna av landet och inte allt för långt till en större stad så kan du grovt räkna med 2 500 till 3 500 kr för hemleverans för materialet i exemplet ovan. 
  • Hängrännor, stuprör och vattenutkastare – Det kan vara en bra ide att byta hängrännor, stuprör och vattenutkastare när du ändå byter taket. Kostad för detta beror på höjd, längd och om du har takkupa men enligt vårt ytexempel ovan så kan du räkna med en totalkostnad för detta runt 4000 till 6000 kr för detta inklusive monteringstillbehör. 
  • Arbetsredskap och verktyg – I vårt exempel ovan har vi bara materialkostnader och inte räknat med de redskap och verktyg du behöver och detta påverkar givetvis lägga tak själv kostnad. Behöver du köpa allt förutom elverktyg som skruvdragare, cirkelsåg och spikpistol så bör du räkna med 500 kr till 1000 kr för detta.
  • Säkerhetssele för tak – Vi rekommenderar att du köper en godkänd säkerhetssele för takbygge för din säkerhet. Denna kostar runt 2000 kr men kan rädda dit liv om olyckan är framme. 

Jag hoppas att ovan exempeluträkning på lägga tak själv kostnad och artikel har hjälpt dig uppskatta kostnaden för dig att lägga om taket. För mer exakt uträkning rekommenderar jag dig att ladda ner mitt Excel-ark för att räkna mer specifikt på din materialkostnad för tak och att alltid beställa allt material du behöver på en gång från ett byggvaruhus online för att slippa projektproblem med taket. 

Inköpstips: Köp din råspont på Byggmax online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Beijer råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av TP20 hos Byggmax online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om TP20 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *