Bästa takpappen – Stort svenskt test av takpapp 2023

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Att välja rätt takpapp när du lägger om taket själv är viktigt och därför har jag testat bästa takpappen enligt ett par viktiga kriteria gällande pris, materialkvalitet och enkelhet att lägga takpappen. All testade takpapp är tillverkad för att klara av det svenska klimatet och är av välkända tillverkare som säljs på svenska byggmarknader. I detta test har vi bara fokuserat på underlagspapp (det material som ligger mellan råsponten och läkten) och inte på ytpapp som är betydligt tjockare och inte kräver något mer material utanpå. Först en kort sammanfattning:

Innehåller reklamlänkar:

Sammanfattning: Bästa takpappen 2023

Icopal Macoflex YAP2200

Bra tjocklek och kvalitet (2200 gram per kvadratmeter)
Stor täckyta per rulle (10,5 kvadratmeter per rulle)
Enkel att skära till och spika på råsponten
Tillverkad i Sverige och godkänd enligt AMA Hus JSC.1
Självklistrande för enklare läggning
Polyesterfilt med hög brottöjning och draghållfasthet
Svanen-godkänd avseende miljö- och hälsoegenskaper

Sammanfattning: Bästa takpappen 2023

Icopal Macoflex YAP2200

Bra tjocklek och kvalitet (2200 gram per kvadratmeter)
Stor täckyta per rulle (10,5 kvadratmeter per rulle)
Enkel att skära till och spika på råsponten
Tillverkad i Sverige och godkänd enligt AMA Hus JSC.1
Självklistrande för enklare läggning
Polyesterfilt med hög brottöjning och draghållfasthet

Icopal Macoflex YAP2200

Bästa takpappen

Bästa takpappen

Icopal underlagspapp i versionen YAP 2200 är en annan bra takpapp jag testat att lägga på grund av det relativt låga priset  samtidigt som den håller en bra tjocklek/kvalitet med YAP 2200 som innebär att materialet väger 2200 gram per kvadratmeter och är mer tåligare än YAP 2000.

Stommen i denna takpapp är gjort av polyester men under- och översida av sand (där av YAP där P:et i slutet står för polyester). Med en brädd på 0,67 meter och en längd på 15 meter täcker denna takpapp hela 8,9 kvadratmeter per yta. När det gäller miljöbedömningar så håller denna takpapp både Svanen och Miljöbyggnad Guld-certifieringar. Livslängden är lång med plus 50 år men kan också hålla längre än så som är viktigt när man väljer bästa takpappen. 

Icopal Macoflex underlagspapp har också klisterkant vilket underlättar avsevärt när man lägger ut pappen. Materialet är lättarbetat både när kan skall skära längder med kniv på marken och även när man rullar ut längderna på taket – en rulle väger enbart 22 kilogram. Tänk dock på att minsta rekommenderade taklutning med denna papp skall vara 14 grader men det å andra sidan håller de flesta tak betydligt högre lutning. Icopal YAP 2200 skall, precis som annan takpapp, spikas i ett zick-sack-mönster med varmförzinkad pappspik 20×2,8 eller 25×2,5 mm.  

Icopal är också ett tillverkare jag litar på, de är ett svenskt företag som har tillverkat ytskikt sedan 1889 och är därför ett av Sveriges äldsta företag inom branschen. Huvudkontoret ligger i Höganäs där 70 personer arbetar med utveckla och tillverka takpapp. Icopal är kvalitets- och miljöcertifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 och givetvis godkänd enligt AMA Hus JSC-1.

Klicka här för att läsa mer om Icopal Underlagspapp och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

ICOPAL Underlagspapp Microral YAM2000

ICOPAL är också en av mina favoriter när det gäller bästa takpappen och har ett bra pris hos Beijer Byggmaterial. Två av de största fördelarna med denna takpapp är att stommen är gjord av ett mineralfibernät och påverkas därför inte av fukt överhuvudtaget samtidigt som materialet är lättare än andra testade takpapp och därför lite lättare att lägga. Denna takpapp kommer i en 15-meters rulle och är räcker hela 10.5 kvadratmeter (vilket är 1,6 kvadratmeter mer per rulle än Icopal-pappen ovan). 

ICOPAL:s takpapp har kvalitetsmåttet YAM 2000 där det sista M:et står för mineralfibernät (inte att förväxla med Trebolit:s mått ovan vilket är YAP 2200) och passar bättre under plåttak än betongtak. Om jag jämför Icopal YAP 2200 med ICOPAL hade jag nog valt Icopal ovan efter som denna är mycket slitstarkare och när du spikar denna blir det inte lika lätt hål som i ICOPAL:s papp.
ICOPAL som tillverkare är också bra och har funnits på den svenska marknaden länge. Fabriken i Malmö finns fortfarande kvar och där tillverkas fortfarande en stor del av deras takpapp. Denna takpapp uppfyller givetvis kravet på AMA Hus 18 JSB.1.

Klicka här för att läsa mer om ICOPAL Underlagspapp Microral och se pris… (reklamlänk från Adtraction) 

RAW Underlagspapp HP 2200 

RAW:s underlagspapp kan vara ett alternativ om du tänker lägga betong- eller tegelpannor på det tak men skall inte användas om du planerar att lägga ett plåttak då denna papp inte är godkänd för detta. Denna papp har en bra täckningsyta på 9.3 kvadratmeter per rulle och priset är också relativt OK för en 15-meters rulle. RAW HP 2200 har också en dubbel klisterkant i ovan- och underkant vilket underlättar avsevärt vid läggning.

Stommaterialet av polyesterfilt är extremt slitstarkt och tåligt tack vare att pappen är impregnerad med oxiderad asfalt samtidigt som ytan är slät och fin med fin sand i ytan. Pappen är både P och CE-märkt och kommer med 10 års garanti. Pappen är också godkänd enligt Hus AMA 18 JS/1. 

Överlag en hygglig takpapp en ett stort minus är att den inte går att lägga under takplåt vilket bör understrykas en extra gång när du jämför takpapp. 

Klicka här för att läsa mer om RAW Underlagspapp HP 2200 och se pris…(reklamlänk från Adtraction)


Trebolit Underlagsduk 117

Med en ytvikt på hela 600 gram per kvadratmeter och en täckyta per rulle på 23 m2 så är Trebolit Underlagsduk helt klart av superkvalitet – kanske till och med lite för bra kvalitet för det enklare takprojektet. Har du dock ett tak som lutar väldigt brant så kan denna takpapp vara ett bra val då den klarar taklutningar ner till 6 grader, förutsatt att dina takpannor eller plåt klarar samma lutning.

Sommen i underlagsduken inkluderar en SBS-modifierad bitumen (en slags trögflytande vätska) och gör att takduken får en högre elasticitet. Dessutom gör detta att duken blir väldigt mjuk och följdsam när du lägger den ovanpå råsponten. Stommen i Trebolits duk är dessutom gjord av en polyesterstomme vilket gör den mycket tålig. Dessutom så klarar denna duk hårdare byggnadsregler och är godkänd enligt AMA Hus – JSC.61 UD2 så rent kravmässigt den bästa takpappen.

Nu kommer vi kanske till det enda negativa med denna produkt – priset. En rulle kostar nämligen hela 599 kr på Byggmax(reklamlänk från Adtraction) men då får man också tänka på att denna rulle har större täckyta ändra testade takpappen så jämförelsevis så skillnaden i pris inte så stor på 26 kr per m2 för denna duk jämfört med Trebolit YAP 2200 ovan som ligger på 36 kr så takduken blir egentligen en bättre affär kostnadsmässigt.

Klicka här för att läsa mer om Icopal Underlagsduk  och se pris…(reklamlänk från Adtraction) 

Sammanfattning av mitt test av bästa tappappen 2023

Hade jag lagt tak på en standardvilla eller vanligt fritidshus så hade jag valt Trebolit YAP 2200 eftersom det är den bästa all-around-pappen jag testat med ett bra pris, bra kvalitetsbetäckning med YAP 2200 och är enkel att lägga och spika fast eller med andra ord den bästa takpappen 2020. Vill du dock köra med värstingen i klassen så kanske Trebolit Underlagsduk 117 passar dig bättre speciellt om du har mycket lutning på ditt tak. Underlagsduken har bra täckyta, SBS-modifierad bitumen och är väldigt mjuk och enkel att lägga.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *