Betongpannor eller plåttak

Betongpannor eller plåttak – ett viktigt val vid takbyte

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Att välja mellan betongpannor eller plåttak när man lägger om taket själv är ett viktigt val och det finns flera aspekter över materialvalet som man bör tänka igenom. I denna artikel har jag valt att fokusera på de viktigaste aspekterna, materialet och dess egenskaper priset, hållbarhet, lägga materialet, estetik och övriga aspekter värt att tänka på.

Materialet och dess egenskaper

Låt först förstå vad båda materialen är gjorda av för råmaterial och sedan gå igenom dess egenskaper så du får en utgångspunkt i varje.

Betongpannor är gjorda av naturliga material så som cement, vatten, sand och järnoxidpigment och någon form av vattenbaserad färg baserad på den färg på betongpannorna du väljer. Betongpannor från rätt tillverkare är formbara, håller tätt och tåler frost väldigt väl. Ytbehandlar du dessutom dina betongpannor så ökar du effekten av ovan. Å andra sidan så är betongpannor tunga och väger i regel 34-36 kilo per kvadratmeter du lägger.

Plåttak är oftast tillverkade av förzinkad stålplåt som sedan blir lakerad men det finns också tak i denna kategori som är gjorda av koppar, aluminium eller zink även om dessa är ovanliga. Gemensamt för alla dock är att det finns metal i kärnan av plåttaket och ovanpå ett så kallat passiviseringskikt, någon slags primer, färg av akryl och ett lager lack till som skyddar.   

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Priset kan avgöra valet av antingen betongpannor eller plåttak

Det går inte att sticka under stol med att priset av takmaterialet kan påverka valet av det samma och betongpannor är i regel betydligt billigare än plåttak; i vårt kostnadsartikel för att lägga tak själv har vi analyserat detta grundligt och om man väljer standardbetongpannor (Monier Jönåker Elegant 2-kupig (reklamlänk från Adtraction)) så kostar dessa 221.29 kr per kvadratmeter hos Beijer jämfört med ett standardplåttak (20-105 svart (reklamlänk från Adtraction)) som ligger på 221,29 kr per kvadratmeter (detta även på Beijer).

Om din totala takyta är 150 kvadratmeter så hade det inneburit att du hade sparat 6150 kr på att använda betongpannor stället för plåttak så rent kostnadsmässigt är betongpannor bättre. Men pengar är ju inte allt som man säger och det kan finnas andra aspekter som kanske väger över vilket vi kommer att titta på nedan.

Hållbarhet – hur länge håller betongpannor kontra plåttak

När det gäller hållbarhet så är det rätt jämt mellan betongpannor eller takplåt – båda har en lång livslängd på minst 50 år rent tekniskt men kanske ett lite övertag för betongpannor som kan hålla upp till 75 år även fast plåttaket inte kommer långt efter i vissa fall.

Ovan är ren teknisk hållbarhet medan estetiken är ett annorlunda kapital; plåttak kan lättare snyggas till med ommålning är betongpannor är mycket svåra att göra detta om ens möjligt och detta skall också tas i beaktning vid valet. 

Att lägga vid ett takbyte

Personligen tycker jag plåttak är enklare att lägga för de kommer oftast i större storlekar och är enklare att både lyfta upp på taket (de väger ju mindre) medans betongpannor väger mer per styck och du måste hela tiden lyfta upp dessa i omgångar på byggnadsställningen och sen upp på taket. Själva installationen är det i min mening ingen större skillnad på i och med att de båda behöver ungefär lika många spikar för att sätta dit.

Betongpannor kan i vissa fall vara lite svårare att passa in mot andra pannor men där du har gjort ett par rader så brukar du snabbt lära dig hur detta skall göras på bästa sätt, något som kanske gör att du känner dig tveksam mellan betongpannor eller plåttak.

Estetik – hur kommer mitt tak se ut under de närmsta 50 åren?

Vad man tycker är snyggare för ögot är som allting annat högst personligt. Personligen tycker jag betongpannor ser snyggare och mer “ordentligt” ut och när jag tänker på plåttak så får jag känslan av en ladugård eller garage. Men om du tänker lägga plåttak på garaget så har du min konstnärliga välsignelse :). 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av TP20 hos Byggmax online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Andra aspekter du bör tänka på

Det finns lite andra aspekter du bör tänka på när väljer betongpannor eller takplåt för ditt tak:

– När det regnar och du inte har har bra isolering i ovantaket så kommer du höra regnet smattra på ditt plåttak. Å andra sidan kanske du tycker om att höra regnet smattra så detta kanske inte är något problem för just dig

– Betongpannor kommer oftast på pall från byggvaruhuset och dessa pallar lämnar avtryck på gräsmattan om du placerar dessa pallar där.

– Betongpannor är mycket känsligare vid hantering och dessa kan gå sönder om du tappar dem i marken vilket givetvis inte plåttak gör. Tänk på alltid beställa lite mer betongpannor än vad du behöver om du väljer detta materialet.

Jag hoppas denna artikel har gett dig de detaljer du behöver för att enklare välja mellan betongpannor eller plåttak och önskar dig lycka till vid ditt framtida takbyte!

      

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *