Betongpannor eller tegelpannor

Betongpannor eller tegelpannor – valet kan vara svårt

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

När kan lägger om taket själv kan det vara svårt betongpannor eller tegelpannor och det finns så klart en hel del att tänka på gällande detta materialval. I denna artikel berör jag de viktigast skillnaderna mellan de här två materialet enligt mina erfarenheten av att lägga dessa flera gånger, vilket jag anser vara pris, hållbarhet, materialets egenskaper och svårighetsgrad i att lägga betongpannor kontra tegelpannor. Jag berör också utseendet när dessa väl finns på plats på taket men detta är givetvis helt personligt efter tycke. 

Prisskillnader i valet om betongpannor eller tegelpannor 

Det skiljer en hel del i materialpris mellan dessa två material och detta skall man givetvis ta i beaktning när man budgeterar sitt nya tak. I vårt kostnadsexempel på takbyte visade vi på att en normal tegelpanna (exempelvis Monier taktegel Vittinge 2-kupig) hos Beijer Byggmaterial kostar 259 kr per kvadratmeter medans en normal betongpanna (exempelvis Monier Jönåker Elegant 2-kupig) på Beijer kostar endast 139 kr vid helpallsköp.

Detta innebär att betongpannor är hela 170 kr billigare per kvadratmeter eller uttryckt annorlunda, tegelpannan i detta exempel är hela 191% dyrare än betongpannan. I vårt räkneexempel på en total takyta på 150 kvm hade detta inneburit att betongpannorna hade kostat 13 350 kr medans tegelpannor hade kostat 38 850 kr med en total prisskillnad för hela taket på 25 500 kr vilket inte är en liten skillnad. 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips tegelpannor: Jag rekommenderar köp av Monier två-kupig tegelpanna online. Klassisk svensk design och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier taktegel och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Hållbarheten för betongpannor eller tegelpannor

Betongpannor har en lång hållbarhet på minst 50 år rent tekniskt men i många fall kan betongpannor hålla betydligt längre än så, kanske upp till 70-80 år även om de utseendemässigt kanske inte är så snygga efter så lång tid. Betongpannor har också en tendens att blekna med tiden och se upp för lavarbildning på takpannor eftersom dessa långsamt kan fräta sönder betongpannor (ta bort dessa med medel som dödar deras rötter).

Tegelpannor å andra sidan har betydligt längre tekniskt livslängd i snitt med drygt 70-80 år rapporterar de flesta leverantörer men kan så klart hålla betydligt längre. Tegelpannor åldras betydligt vackrare än betongpannor och bleknar inte eller tappar färg vilket är givetvis ett stort plus. Nackdelarna från ett hållbarhetsperspektiv är dock tegelpannor har en tendens att läcka lite mer än betongpannor och de kan vara en grogrund för takmossa vilket måste tas bort. 

Materialen och dess egenskaper

Låt oss börja med betongpannor, betongpannor är gjorda, precis som namnet låter, av cement och ytbehandlas med järnoxidpigment och målas sedan med en vattenbaserad färg. Detta gör att materialet blir mycket tåligt och klarar nordiska klimat med snö, regn, frost och storm mycket bra.

Tegelpannor är å andra sidan gjort av helt naturliga lermaterial och bränns sedan i en tegelugn för att bilda den färdiga tegelpannan. Varför teglet får sin naturliga röda färg är för att järnoxid naturligt bildas under bränningen. Tegelpannor är mycket mer miljövänligt val konto betongpannor och material “andas” själv vilket leder till mindre kondens i taket. Däremot är det inte lika stötsäkert som betongpannor. 

Lägga betongpannor eller tegelpannor själv – olika nivåer av svårighetsgrad

Det går inte att sticka under stol med att tegelpannor är betydligt svårare att lägga enligt min erfarenhet efter som de naturligt kommer med lite varierande storlekar och måste passas in på taket mycket noggrant. Tegelpannor har dock samma tyngd som betongpannor ungefär så det är ingen större skillnad med att lyfta upp dessa på taktet.

Betongpannor är mycket lättare att lägga själv efter som de har alltid samma storlek och går inte lika lätt sönder vid takläggning som tegelpannor. Personligen tycker jag det är också är enklare att spika fast betongpannor än tegelpannor. 

Utseende efter takläggningen 

I mitt tycke är tegelpannor mycket snyggare än betongpannor, speciellt om huset ligger lite mer ute på landet då tegelpannorna smälter in mycket bättre i omgivningarna då. Tegelpannorna har en enorm fördel att de inte ser fula ut efter 30-40 år utan åldras mycket vackert på ett naturligt sätt. 

De flesta moderna betongpannor är dock inte fula i mitt tycke och kan se riktigt bra ut i svart eller rött men kanske passar lite nyare hus bättre där husets stil är lite modernare. Men som sagt, utseende är otroligt personligt och du kanske tycker annorlunda än jag. 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips tegelpannor: Jag rekommenderar köp av Monier två-kupig tegelpanna online. Klassisk svensk design och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier taktegel och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Slutsats

Valet om betongpannor eller tegelpannor kommer i mitt tycke ner till två saker, pengar och hur duktig du är på att lägga tak själv. Kom du inte har något emot det mycket högre priset och har lite erfarenhet (eller får hjälp) att lägga taket så hade jag helt klart valt tegelpannor av estetiska och miljömässiga anledningar.

Om du däremot har en mindre budget och det kanske är första gången du lägger ta hade jag valt betongpannor med tanke på det lägre priset och enkelheten i att lägga och spika pannorna på taket. Väljer man dessutom en annan färg på betongpannorna än rött kan detta också mycket snyggt ut. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *