Byta tak själv kostnad

Byta tak själv kostnad – Så mycket kostar det att byta tak

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Hur mycket skall man räkna med i byta tak själv kostnad? Som en väldigt enkel schablon kan du räkna med drygt 430 kronor per kvadratmeter om du väljer betongpannor, drygt 470 kr per kvadratmeter om du väljer takplåt och hela 580 kronor per kvadratmeter om du väljer taktegel.

Ovan kostnader är uträknande på ett svenskt standardtak på totalt 150 kvadratmeter inklusive råspont, takpapp, läkt, takpannor eller plåt, spik och olika vinkel- och gavelbeslag. Snittpriserna inkluderar inte hyrkostnad av byggställning, verktyg och vattenavrinning såsom hängrännor och stuprör. Priser för alla material är hämtade från Beijer Byggmaterial som säljer och kan leverera allt material du behöver för att byta taket själv på en gång. 

Materialvalet påverkar din totala byta tak själv kostnad

Som du kanske ser från snittpriserna ovan så är kostnaden per kvadratmeter helt beroende av vilket ytmaterial du väljer och tegelpannor är helt klart dyrast på drygt 260 kr per kvadratmeter medans betongpannor är betydligt billigare på drygt 110 kr per kvadratmeter. Tegelpannor håller dock oftast längre och är ett helt naturligt material och kostar där för mer. Takplåt ligger ungefär mitt emellan på 160 kronor per kvadrat vilket utgör mellanläget på byta tak själv kostnad.

Det som dock inte ändrar sig mycket beroende på ditt val av ytmaterial är allt som behövs innan pannor eller plåt skall läggas vilket är råspont (ett trämaterial som fästs mot dina takstolar) som ligger på drygt 100 kronor per kvadratmeter, takpapp i högre kvalitet (YAP2200) på 35 kronor per kvadratmeter och bär- och spikläkt på drygt 45 kronor per kvadratmeter.

Inköpstips: Köp din råspont på Beijer online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Byggmax råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp 221 online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

Andra kostnader att tänka på när du byter tak själv

Förutom själva takmaterialet så finns det en del andra kostnader du bör eventuellt ta med in i din budget beroende på hur du tänker genomföra ditt projekt:

  • Hyrkostnad av byggställning – Har du ingen byggställning behöver du hyra en sådan och priserna varierar över landet. Du får dock räkna med en kostnad på ungefär 4300 kr per vecka för en gavelställning på 9 gånger 6 meter. Du kan ju givetvis köpa en ny byggställning själv och detta ligger på runt 35 000 kronor för samma ställning som ovan. Det kan bli ekonomi av detta om du beräknar takprojektet till över två månader i byggtid. Dessutom kan du ju återanvända byggställningen i andra projekt eller sälja den när du är klar.
  • Verktyg – Du kanske redan har de verktyg som du behöver i form av cirkelsåg och spikpistol men annars behövs ju givetvis detta också.
  • Hyra av container – Vill du inte forsla bort allt byggskräp själv till tippen så behövs en byggcontainer hyras. Priserna varierar från stad till stad men du får nog räkna med 5000 kr frakt fram och tillbaka till din tomt plus ungefär 1500 kr per månad i hyra.
  • Vattenavrinning – När du byter tak kan det vara lika bra att också byta ut alla hängrännor och stuprör samt alla hållare till dessa. På ett 150 kvadratmeterstak bör du räkna med 4000 till 6000 kronor för detta.

Beställa online eller köpa på byggmarknader

Ett annat val som kommer att påverka ditt projektpris är om du beställer allt material online och får det hemlevererat eller om du åker till byggmarknaden och köper allt där. Fraktkostnaden för allt ovan material beror på hur långt det är från byggmarknaden där du till där du bor men troligtvis kommer denna kostnad inte ligga över 4000 till 5000 kronor och är så liten relaterat till din total byta tak själv kostnad och kommer antagligen vara lägre än så. Å andra sidan måste du kanske hyra släp om du väljer att frakta allt själv så detta kanske också kostar en slant. Tänk också på att betongpannor oftast säljs på helpall (i varje fall för lägre priser) och då måste du ha en lyftkran för att stålla detta på din tomt. Jag rekommenderar varmt att du beställer allting online i en order – det kommer spara dig mycket tid och onda muskler :). 

Inköpstips: Köp din råspont på Byggmax online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Beijer råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av TP20 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp 221 online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *