Bästa takpannan – Vi hjälper dig hitta rätt panna till ditt tak

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Att hitta den bästa takpannan är ett viktigt moment när man har bestämt sig för att lägga om taket själv. Det finns många val när det gäller material och tillverkare av pannan och dessutom finns det så klart en hel del estetiska val man behöver göra också.

I denna korta med detaljerade artikel har jag tagit med mina erfarenheter när det gäller takpannor efter ett flertal takrenoveringar som jag har gjort själv. Nedan tittar vi på bästa material, bästa tillverkare och var någonstans dessa går att köpa. 

Materialval för bästa takpannan

Först och främst måste man börja med att bestämma vilket material av takpannor man vill ha. I Sverige är dock valet rätt binärt; antingen betongpannor eller tegelpannor eftersom dessa är de enda som säljs på den svenska marknaden. 

Betongpannor är det billigaste valet på runt 110 till 140 kronor på kvadratmeter och dessa är gjorda av cement och sand sen ytbehandlade med vattenbaserad färg för att få sin slutfärg. Betongpannor har en rätt lång hållbarhet på runt 50-70 år om de läggs rätt och är ett bra alternativ för att få ett snyggt men inte alltför dyrt tak. Dagens betongpannor finns i flera olika färger allt ifrån de klassiska ljusröda pannor till svart vilket jag personligen gillar.

Tegelpannor är dyrare än betongpannor med ett pris på ungefär 240 till 270 kr per kvadratmeter men är ett helt naturligt material framför allt tillverkade av lera. Tegelpannor håller också oftast längre än betongpannor (ca. 70-90 år beroende på tillverkare) och åldras också naturligt och estetiskt kanske smälter in lite mer än betongpannor. 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

 

Tillverkare av bra takpannor

Det finns ett flertal svenska tillverkare av takpannor och det är alltid bra att välja en svensk tillverkare eftersom dessa vet hur det nordiska klimatet är och pannor testas därför mot detta under lång tid tillbaka. På så sätt kan du garantera att du hittar den bästa takpannan.

Benders är ett svenskt familjeägt företag och kanske en av de mest klassiska tillverkarna av takpannor. Pannor från Benders är högkvalitetsprodukter tillverkade i Sverige; de håller länge, är lätta att lägga och ser dessutom snygga ut. Benders tillverkar både betongpannor och lertegelpannor samt har alla tillbehör som behövs vid takläggning. Min personliga favorit när det gäller betongpannor är deras tvåkupiga Palema-modell som finns i ett flertal färger, de är lätta lägga, väger inte så mycket och är mycket tåliga. Dessutom kommer de med 30 års garanti. Är det tegelpannor man är ute efter och vill ha Benders är det Tvilling tvåkupig jag skulle rekommendera. 

Ett annat svenskt företag som tillverkar takpannor är Monier och jag har lagt deras pannor flera gånger med bra resultat. Monier tillverkar precis som Benders både betongpannor och tegelpannor i två svenska fabriker. Moniers betongpannor är förstärkta med ett dubbelt ytskikt vilket gör att de väldigt tåliga mot väder, vind och angrepp dessutom kommer de packade buntade i fyrpack för lättare transport och lyft. Jag rekommenderar personligen deras modell Jönsåker Elegant två-kupig om vill ha ett bra betongpannetak med bra täckförmåga på 8,9 pannor per kvadratmeter.

Tegelpannor från Monier finns i en del olika modeller och former och både som en-kupiga och två-kupiga. Moniers taktegel är en riktig hantverksprodukt och produceras faktiskt i Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk men en produktionstid på minst sex veckor. Personligen gillar jag deras modell Vittinge T11 obehandlad på grund av dess mjuka former och hög livslängd på över 100 år. 

Var köper jag då den bästa takpannan?

De flesta stora byggmarknader säljer takpannor från både Benders och Monier men jag skulle nog ändå rekommendera Beijer Byggmaterial med tanke på deras låga materialpris och låga fraktkostnader. Deras kundtjänst är också superb om man behöver fråga något.

Ett tips när du skall beställa takpannor via Beijer är att beställa allt annat som du behöver för takbytet på en gång så som råspont, läkt och papp – detta minskar din totala fraktkostnad och gör att du har allt material hemma på en gång vilket gör det lättare att planera. 

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopap Underlagspapp online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *