Lägga om taket själv

Lägga om taket själv – tips och tricks för ett bättre tak

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

lanerar du att lägga om taket själv? Då finns det hel del att tänka på och planera. I denna korta artikel tar jag upp de viktigast områdena du bör fundera på innan ett stundande takprojekt. I varje avsnitt så finns också länkar till andra artiklar på min sajt om du vill läsa vidare. 

OBS! Råd och tips nedan är från mina egen erfarenheter ett flertal takbytesprojekt jag har genomfört själv. Kontrollera alltid att ditt tillvägagångssätt mot rådande byggbeskrivningar i AMA Hus samt mot bygglovsregler i din kommun.

Kunskap och erfarenhet som är viktig när du väljer att lägga om taket själv

Det första en hemmasnickare börjar fundera på är om han eller hon faktiskt kan lägga taket själv eller om det kanske ändå inte är bättre att anlita en takfirma. Tanken är helt naturlig om det är första gången du skall lägga om tak och jag tror erfarna takläggare kommer ihåg där de hade tankar innan de la tak för första gången.

Så klart behöver du någon form av erfarenhet av snickeri om du vill ge dig på ett takprojekt själv men de viktigaste egenskaperna är faktiskt noggrannhet, tålmodighet och försiktighet. Med dagens Internet kan du enkelt läsa dig till de olika moment och riktlinjer som gäller vi ett takbyte med ovan egenskaper är kanske lite svårare läsa sig till. Hursomhelst, vet hur hur man sågar, spikar och mäter noggrant och försiktigt och du inte har höjdskräck så ser jag inte varför du inte skulle kunna lägga om taket själv.

Läs hela vår steg-för-steg guide om hur lägger taket själv…

Budgetering och planering – underskatta inte dessa moment

Ett framgångsrikt takprojekt behöver noggrann budgeting och planering för att gå bra. Börja med att ta fram ett Excel-ark och lägg in alla dina materialkostnader för styckpris, löpmeter och kvadratmeter och räkna noggrant mot din totala takyta plus en marginal på 20 procent. Snåla inte materialberäkningarna för detta kommer bra straffa dig i längden.

Läs hela vår detaljerade kostnadsberäkning för takbyte här…

Planera också vilka veckor du planerar att utföra takarbetet för att dels kunna ta semester (du lär behöva arbeta heldagar alla dagar i veckan under kortare period för detta projekt) och dels för att beställa hem allt material i god tid innan du tänka påbörja projektet. Ett tips är att ta ledigt tre till fyra veckor under Juli/Augusti då det är soligt och varmt och inte så mycket nederbörd. 

Materialval – betongpannor, plåttak eller tegelpannor

Valet av ytmaterial är viktigt både kostnadsmässigt men även hålllbarehetsmässigt och med tanke hur enkelt det är att lägga de olika materialen. I Sverige läggs nästan enbart tre typer av yttaksmaterial; betongpannor, plåttak eller tegelpannor. Ytterst sammanfattat kan man säga att betongpannor är billigt men håller kortast tid (rent generellt i alla fall), plåttak är enkelt att lägga men kostar lite mer och kräver mer skötsel medans tegelpannor är dyrast, håller längst och är helt naturliga.

Läs mer om betongpannor kontra tegelpannor här eller betongpannor kontra plåttak här…

Annat att tänka på när du vill lägga om taket själv

Här kommer ett antal tips jag har samlat på mig genom en hel del olika takläggningar:

  • Det kommer onekligen regna någon eller några dagar under ditt projekt. När du öppnar upp taket så är det viktigt att du har rullat upp plast som du snabbt kan rulla över den öppna takytan om det börja regna. Ta också marginal i tidsplan för regniga dagar, på sommaren kanske 3-4 dagar extra
  • Beställ allt material på en gång online – Jag kan nog varmt nog inte rekommendera detta tips nog. Det tar ofantligt mycket onödig tid och kommer bli dyrare om du måste åka till byggmarknaden stup i kvarten och dessutom kommer du spara mycket muskelvärk (dina muskler kommer du behöva för själva takbytet det lovar jag) på att inte konka runt material. Utgå ifrån din kostnadsberäkning och beställ allt online på en gång så blir det mycket lättare. Personligen rekommenderar jag Beijer Byggmaterial – de har allt i lager som du behöver till ett bra pris och frakten brukar inte vara så dyr. 

Inköpstips: Köp din råspont på Beijer online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Byggmax råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *