Betongpannor hållbarhet

Betongpannor hållbarhet, livslängd och underhåll – vi har detaljerna

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Hur ligger det till med betongpannor hållbarhet? Tak med betongpannor är både vackra och hållbara. Tegelpannor är ett mer traditionellt takmaterial som används allmänt i varmare klimat, men betongpannor har under se sista 50 åren växt i popularitet över hela landet. Betongplattor finns i en mängd olika stilar och färger och kan efterlikna den gamla världens lera till en bråkdel av kostnaden. Här är några punkter att tänka på när man överväger ett betongpannor till sitt tak. 

Väder och vind – hur klarar sig betongpannor?

Naturen kan producera stormar tillräckligt kraftiga för att skada alla takmaterial, men tak med betongpannor klarar de flesta av naturens våldsamheter. Betongpannor kan klara vindhastigheter på över 40 meter per timme och stå emot snö, regn och hagel. Men eftersom själva pannorna är ett extremt tungt takmaterial kan överdriven snöansamling på ditt tak sätta för mycket belastning på takstödet.

Både betong och tegelpannor är extremt populära i soliga klimat eftersom de bidrar till lägre energikostnader. Eftersom de reflekterar ljus snarare än absorberar det, värmer solen huset mindre och mindre energi krävs för att kyla det. I extremt kalla klimat kan tegeltak spricka från frysning och upptining. Men betongplattor kan nu göras för att motstå extrema temperaturförändringar.

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Benders Palema två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Benders Palema 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Betongpannor hållbarhet och livslängd

En av de viktigaste säljfunktionerna i detta material är att det är extremt hållbart. Den är brandsäker, insektsäker och väderbeständig. Vissa tillverkare garanterar betongpannor i upp till femtio år, och ett korrekt installerat tak av betongplattor kan hålla samma tid som husets livslängd. Medan minimalt underhåll vanligtvis behövs för tak av betongpannor kan mossa och mögel som växer mellan pannorna bli ett problem för hem i våtare klimat. Detta problem kan undvikas genom att tvätta taket med högtryckstvätt en gång om året. Hagel eller fallande grenar kan spricka de enskilda pannorna som sedan måste bytas ut.

Beroende på vilken typ av betongpannor hållbarhet du har valt kan färgen blekna med tiden vilket gör det nästan omöjligt att matcha ersättningsplattor till resten av ditt tak. Om missanpassade pannor stör dig kan du måla ditt betongpannetak med en tung akrylfärg men efter att du har målat ditt tak första gången måste du måla om det varje par år för att det ska se ut som nytt.

Hemligheten med ett hållbart tak med betongpannor med lågt underhåll är korrekt installation. Betongpannor kan vara lite knepiga att lägga så det är viktigt att lägger dess enligt instruktionsmanualen från din tillverkare för att undvika problem med taket längs vägen. Det bästa tipset är att ta god tid på och stressa inte med takläggningen.

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Benders Palema två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Benders Palema 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Kostnad när man använder betongpannor

Betongpannetak är byggda för att hålla liv i ditt hus. Eftersom de är designade för livslängd är de dyrare än asfaltstak och andra takmaterial som måste bytas ut på en bråkdel av tiden. Men av de mer hållbara takmaterialen är betongpannor ett av de billigare alternativen. Materialkostnaderna för att installera ett betongpannor på ett på en takyta på 150 kvadratmeter kostar normalt mellan 15 000 kr och 20 000 kr för betongpannorna men sen tillkommer även annat takmaterial. Att installera tegelpannor i samma storlek kommer att kosta någonstans mellan 35 000 och 40 000 kr. Du kan använda det här prisbilderna för att hjälpa dig räkna ut din totala takkostnad. Läs gärna vår totala kostnadsguide här om du vill ha detaljerad information om hur mycket ditt tak kommer att kosta. 

Jag hoppas att du har fått den information du behöver gällande betongpannor hållbarhet, underhåll, livslängd och kostnad när du bygger om taket själv. Titta gärna våra länkar till bra betongpannor genom denna länken eller sammanfattningen till höger på denna sidan. 

Lycka till med ditt takprojekt!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *