Bästa betongpannan 2023 – Stort test av svenska betongpannor

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Valet av den bästa betongpannan är inte alltid lätt, det finns flera olika tillverkare och färger att välja mellan. Efter min egen erfarenhet av flera olika takprojekt har jag här testat flesta vanliga betongpannorna av svenska tillverkare nu i år (2023) och i testet nedan tittar jag på aspekter som hållbarhet, kupighet, tillverkaren själv, färger och så klart priset. Men först en snabb testsammanfattning:

Innehåller reklamlänkar:

Sammanfattning: Bästa betongpannan 2023

Monier Jönåker Elegant 2-kupig

Ytskiktet är dubbelförstärkt och extra slittåligt
Stor täckyta på 8,9 pannor per kvadratmeter
Väger endast 3,8 kg per panna och levereras bandade
Svensktillverkade i Moniers fabrik i Jönåker
Lång livslängd upp till 50 år med rätt skötsel
Stort utbud av tillbehör som nockpannor och taksteg
Godkänd frostbeständighet och vattentäthet mm
Flera färgval:

Sammanfattning: Bästa betongpannan 2023

Monier Jönåker Elegant 2-kupig

Ytskiktet är dubbelförstärkt och extra slittåligt
Stor täckyta på 8,9 pannor per kvadratmeter
Väger endast 3,8 kg per panna och levereras bandade
Svensktillverkade i Moniers fabrik i Jönåker
Lång livslängd upp till 50 år med rätt skötsel
Godkänd frostbeständighet och vattentäthet mm

Bästa betongpannan 2023 – Alternativ 1: Monier Jönåker Elegant 2-kupig

Jönåker är helt min favorit av betongpanna eftersom ytskiktet är dubbelförstärkt och extra slittåligt. Utöver detta finns et stort antal färgval som inkluderar röd, svart, mörkgrå, ljusgrå, tegelröd med flera. Varje panna mäter 33 x 42 cm och har en bra täckyta på 8,9 pannor per kvadratmeter och är dessutom lite lättare än Benders Palema (se nedan) på enbart 3,8 kg styck, något som blir viktigt när man bär upp dessa till taket. Priset är också riktigt bra på 13.90 kr styck eller 89 kr per kvadratmeter. En annan fördel med Monier Jönåker är att dessa pannor alltid levereras på hel eller halvpall vilket gör lossning och förvaring mycket enklare.

Som du kanske känner till så är det också viktigt att tillverkaren har ett stort utbud av taktillbehör och här är Monier en av de bästa med ett stort utbud taksteg, nockpannor, glidskydd med mera. Dessutom är Monier tillverkade i Sverige i fabriken i Jönsåker (där av sitt namn) och tillverkaren säger att livslängden på pannorna är 60 år plus vid rätt skötsel. På det hela taget tycker jag Jönåker Elegant är den bästa betongpannan på den svenska marknaden idag på grund av bra pris, hög tålighet och bra tillbehör.

Läs mer om Monier Jönåker Elegent 2-kupig här… (reklamlänk från Adtraction)

Alternativ 2: Benders Palema 2-kupig Obehandlad

Denna attraktiva betongpanna är mer eller mindre defacto-standard i de flesta svenska takbyggen. Den mäter 33 x 42 cm och väger 4 kilo per panna. I och med att den är obehandlad så har den inte ett så glänsande utseende utan ser mer ”rå” ut. Palema två-kupig har också en bra täkyta med 13.90 pannor per kvadratmeter men den kräver dock en taklutning på minst 14 grader och ett läktavstånd på 37,5 cm.

Denna betongpanna finns också i ett flertal olika färger som grafit, tegelröd, svart och antikfärgad. Priset är också bra på endast 26 kr stycket (Beijer Bygg, Maj 2023). Benders är en svensk tillverkare av betongpannor och dessa är tillverkade i deras svenska fabrik för klara allt som det krävande nordiska klimatet ger oss i väder och vind något som är viktigt att se hos den bästa betongpannan.

Läs mer om Benders Palema 2-kupig Obehandlad här… (reklamlänk från Adtraction=

Alternativ 3: Benders Palema 2-kupig Ytbehandlad

Denna takpanna har liknande form som den obehandlade men lite mer rund och stilren i sin karaktär. Denna takpanna finns i hela 13 olika färgval som allting ifrån klassisk tegelröd till gul och svart. I övrigt har den samma tekniska egenskaper som den obehandlade varianten (mäter 33×42 cm och 13.90 pannor täcker en kvadratmeter). Priset är också lägre än den obehandlade Palema-pannan på enbart 17 kr styck eller 154,55 kr per kvadratmeter (Beijer Bygg, Maj 2023).

Jag har själv testat att lägga denna betongpanna flera gånger och alltid med bra resultat. Jag tycker den är enkel att skruva fast utan att den går sönder och lätt att lägga lott om lott. Bender säger också att denna panna har en livslängd på mer en 50 år med rätt underhåll, något som jag kan köpa in på.

Läs mer om Benders Palema 2-kupig Ytbehandlad här… (reklamlänk från Adtraction)

Vem varför har du bara skrivit om 2-kupiga betongpannor här?

Visst det finns en del en-kupiga betongpannor också men dessa börjar bli mer och mer ovanliga att lägga tak med eftersom de oftast är dyrare per kvadratmeter, innebär mycket mer bärande upp till taket och är mer tidskrävande vid läggning. Mitt tips till dig är att välja 2-kupigt på grund av allt ovan och därför har jag inte valt att inkludera en-kupiga betongpannor i detta test.

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *