Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...
Nedan finner du min stora lägga tak själv guide om att lägga tak själv som går igenom varje steg i detalj för att du skall få ett så fint tak som möjligt. Mycket av detaljerna nedan är hämtad från min erfarenhet av att byta tak själv och det finns en hel del tips och råd inkluderat som jag har lärt mig av andra men också av misstag jag gjort 🙂
1. Förberedelse och säkerhet – steg ett i vår lägga tak själv guide
1.1 Köp in material i god tid
Första steget i vår lägga tak själv guide handlar om materialbeställning. Du kommer behöva beställa en hel del olika material för ditt takbyte och i och med att mycket av detta material är stort och tungt kommer det ta åtminstående 1-2 veckor för byggvaruhuset att leverera detta. Det viktigaste att räkna ut när du beställer material är hur många kvadratmeter ditt tak är (använd vår guide här för att räkna ut hur många m2 ditt tak är).
Av min erfarenhet är det enklast att beställa allt material från ett och samma byggvaruhus i en och samma beställning. På detta sätt slipper du hålla reda på flera olika delleveranser och får alla kostnader på ett kvitto (något som kommer hjälpa dig för administrationen/budgeten avsevärt). Visst, du kanske kommer hitta vissa material billigare på olika byggvaruhus men tro mig, i långa loppet kommer du inte tjäna många kronor detta.
Dessa material i vår lägga tak själv guide behöver du för ditt takbyte, listat inifrån och ut i ordning och med priser juni 2023:
- Råspont – Ett trämaterial som hela det nya taket kommer att vila på.
Priskollen: 16.10 kr per meter på Beijer – Läs mer och köp på Beijer…(reklamlänk från Adtraction) - Takpapp – Ett slagt membranmaterial som skyddar taket mellan råsponten och takpannorna. YAP 2200 rekommenderas.
Priskollen: 485 kr per rulle på Beijer – Läs mer och köp på Beijer…(reklamlänk från Adtraction) - Läkt – Ett trämaterial som spikas ovanpå takpappen och som kommer bära takpannorna.
Priskollen: 9.10 kr per meter på Byggmax – Läs mer och köp på Beijer…(reklamlänk från Adtraction) - Takpannor – Det yttersta lagret i taket som kan vara gjort av betong (vanligast) eller tegel. Istället för takpannor kan du också använda takplåt med samma syfte.
Priskollen Betongpannor: 139 per m2 på Beijer Bygg – Läs mer och köp på Beijer..(reklamlänk från Adtraction)
Priskollen Takplåt: 222 per m2 på Beijer Bygg – Läs mer och köp på Beijer…(reklamlänk från Adtraction) - Vindskivor – trämaterial som sätts på gavlarna av taket och som skyddar taket mot sidvind
- Hängrännor och stuprör – Låter regnvatten forslas bort från taket och husväggarna
- Spik och plåt – Du kommer behöva en del olika typer av spikar och plåt för att fästa ihop ovan material
Ovan material beställs ofta per löpmeter eller per styck (eller per helpall när det gäller takpannor) men hos bra leverantörer kan man också läsa ut hur många kvadratmeter en styck av materialet täcker. Multiplicera antalet med angivelsen hur många kvadrat ditt tak är på för att beställa rätt.
Innehåller reklamlänkar:
1.2 Sätt upp byggställning
Självklart är det så att ditt tak är långt från marken och du kommer behöva ett smidigt och säkert sätt att gå upp och ner samt lasta upp material till taket. Hyr eller köp en byggställning som täcker åtminstående halva långsidan av huset. Byggställningar kan hyras exempelvis hos Ramirent eller liknande uthyrare av byggställningar och debiteras ofta per vecka (läs mer om byggställningar och priser här) och i vissa fall kan uthyraren också komma och montera upp ställningen åt dig.
Byggställningen är inte bara till för att du skall kunna ta dig upp och ner från taket; den fyller även en säkerhetsfunktion. Om du skulle trillar ner när du arbetar på taket så kommer du att trilla ner på byggställningen först och inte rakt ner på marken.
Så klart kan du köpa en byggställning själv men priset för dessa är oftast för högt för bara ett projekt om du inte planerar att använda ställningen till nåt annat och därför pratar vi inte vidare om detta i denna lägga tak själv guide.
1.3 Säkerhet på taket – viktig information
Att arbeta på tak är direkt livsfarligt om du inte är noggrann med säkerheten och inte använder rätt säkerhetsverktyg. Investera i en säkerhetssele för arbete med tillhörande lina och fäst linan kring något väldigt hållbart längst upp taket (exempelvis en murad skorsten) och använd alltid selen när du arbetar på taket. Ta alltid på dig arbetshandskar i och med att gammalt takmaterial kan ha skarpa kanter och du kan skära dig på dessa.
1.4 Riv ner det gamla taket
Nu när ställningen och allt material är på plats är det dags att river ner det gamla taket. Innan du börjar så måste du bestämma dig du vill spara de gamla takpannorna eller inte i och med att detta bestämmer hur försiktig du måste när du tar ner dessa. Riv taket i följande ordning:
- Ta bort alla vindskivor eller annat material som delvis ligger ovanpå de gamla takpannorna
- Ta loss gamla takpannor och släng ner dessa på marken (om takpannorna är fastskruvade mot den gamla läkten måste du lossa dess skruvar först)
- Riv ner den gamla läkten och slå in gamla spikar så du trampar på dessa
- Bestäm dig för en sektion i taget innan du river bort råsponten (du vill inte öppna upp allt för stora takytor åtgången med tanke på regn)
- Riv bort den råsponten och/eller annat innertakmaterial med en kofot
2. Lägg ny råspont
Råsponten spikas med den hyvlade sidan uppåt och kanten med spår neråt mot där taket lutar och spikas givetvis in i takstolarna. Nedan punkter och instruktioner på bilden nedan är viktigt att följa för att få ett bra undertak:
- Råspontbrädorna skall sättas över åtminstående två fack över takstolarna så att varje bräda täcker öppna ytor mellan åtminstående två tomma mellanrum mellan takstolarna. Börja längst ner på taket och jobba uppåt.
- Skarva brädorna över takstolarna. Skarva max varannan brädrad på samma takstol. Råspontbrädor som är ändspontade får skarvas över takstolarna men då högst varannan brädrad får skarvas i samma talstolsfack.
- Brädorna skall spikas in med varmförzinkad trådspik (2,8 x 75 mm), antingen med en hammare eller spikpistol i varje plats en bräda möter en takstol. Brädor som är bredare än 120 mm skall dubbelspikas i varje takstol. Se till så inga spikar sticker upp – om de sticker upp kan de orsaka skador på takpappen som du skall lägga senare.
- Den sista brädan längst upp på taknocken skall fasas i överkant så att nockbrädan ligger plant mot råsponten.
Material du behöver för det här jobbet
Råspont 20x120mm
Jag rekommenderar Beijer Bygg råspont med dimensionera 20×95 mm tack vare bra kvalitet och lågt pris på bara 14,50 kr per löpmeter. Byggmax är också bra att ha och göra med; enkel beställning online, billig hemleverans med kranbil eller om du hellre vill plocka upp råsponten på din lokala Beijer så kan du beställa online och hämta det färdigpackat på din lokala Beijer-butik – supersmidigt!
Reklamlänk från Adtraction
3. Lägg takpapp
Nästa steg i vår lägga tak själv guide är att lägga takpapp. Nu när råsponten är på plats över hela taket är det dags för dig att lägga takpapp. Här får man absolut inte slarva med skarvningen och spikningen för annars kan det finnas risk för att fukt kommer in i undertaket av trä och då kan röta bildas i undertaket. Nedan punkter och instruktioner på bilderna nedan är viktigt att följa för att få ett bra tak:
3.1 – Rulla ut en våd takpapp över hela taklängden som är 30 cm hög och fäst med varmförzinkad pappsik (3,0 x 22 mm). Använd inte trådspiken som du använde för råsponten. Du måste spika vinkelrätt mot underlaget:
3.2 – Nu måste du sätta en så kallad fotplåt längst ner vi takfoten och en så kallad trekantslist längst ut i takets horisontella kant:
3.3 – Rulla nu ut en ny längd takpapp över hela taklängden. Finns det skyddsplast på den sista biten på undersidan av takpappen så skall du dra av denna och fästa denna med asfaltsklister mot fotplåten. Vik sedan takpappen runt änden av taket och spika fast den mot trekantslisten:
3.4 – Rulla ut nästa våd takpapp upp mot taknocken och fäst denna med pappsik i överkanten på våden. Viktigt: de olika våderna måste överlappa varandra enligt tillverkarens instruktioner men alltid minst 8 cm. Dra av skyddsplasten och tryck till mot klisterskarven mot den underliggande våden. Spika sedan skarven i ett zick-zack-mönster enligt bilden nedan med 120 mm horisontellt mellanrum mellan spikarna:
3.5 – Om du måste tvärskarva takpappen måste du snedskära den översta våden så att det skiljer 30 cm mellan över- och underkant. Sen måste du lägga den övre våden med 15 cm överlapp mot den undre våden och sedan fästa med klister och pappspik:
3.6 – Sen sista våden på en taksida måste vikas över taknocken och sedan spikas fast på andra taksidan innan du repeterar ovan steg på andra sidan taket.
Material du behöver för det här jobbet
Innehåller reklamlänkar
Takpapp YAP2200
Jag rekommenderar Mataki YAP 2200 underlagspapp med hög kvalitet och slitstarkt (tack vare sin YAP2200-klassning), bra täckyta på nästan 8,85 m2 och lågt pris på bara 485 kr per rulle (juni 2023) på Beijer Bygg. Köper denna takpapp på Beijer Bygg så kan du också få billig hemleverans eller om du hellre vill plocka upp rullarna på din lokala Beijer efter att du beställt online.
Fotplåt
Jag rekommenderar Byggmax fotplåt 2000×150 mm med en tjocklek på 0,5mm med lågt pris på bara 179 kr styck. Beställer du fotplåten tillsammans med din takpapp (och kanske också råsponten) så levererar oftast Byggmax allt på en gång vilket är behändigt.
4. Sätta läkt
Nästa steg i vår lägga tak själv guide är läktsättning. Med takpappen på plats är det dags att sätta läkt över hela taket, detta så du har något att fästa takpannorna mot. Det finns två typer av läkt; ströläkt som går vertikalt på taket och bärläkt som går horisontellt längst taket. Båda typer av läkt är egentligen samma trämaterial men har olika syfte som vi skall gå in i mer detalj nedan. Nedan punkter och instruktioner på bilderna nedan är viktigt att följa för att få ett bra tak:
4.1 – Ströläkt skall vara minst 25 x 25 mm, fästs med varmförzinkad trådspik (2,8 x 75 mm) och läggas vertikalt på taket, en per varje takstol och en emellan varje takstol så du får ett avstånd på 60 cm mellan varje ströläkt. Du måste sätta en ströläkt 10 cm in från takgaveln:
4.2 – Bärläkten skall vara minst 25 x 38 mm läggs horisontellt över ströläkten. Bärläkten skall ligga kontinuerligt över minst två ströläktar och får bara skarvas mitt över den underliggande ströläkten. Spika bärlekten med varmförzinkad trådspik (3,1 x 90 mm). VIKTIGT: Det horisontella avståendet mellan varje bärläkt är direkt beroende på vilken typ av takpanna eller takplåt du skall lägga här näst så kolla noggrant i installationsmanualen från din tillverkare av takpannor eller takplåt innan du lägger bärlekten.
4.3 – Gå in på innervinden och slå ner de spikar som sticker in genom råsponten in till innervinden i motsatt riktning på fibrerna i råsponten.
Material du behöver för det här jobbet
Strö- och bärläkt
Återigen tycker jag Beijer Bygg håller lägst pris och bra kvalitet när det gäller strö- och bärläkt på endast 9,10 kr per löpmeter.
Reklamlänk från Adtraction
5. Plåtarbete
Innan du börja fästa takpannor eller takplåt på bärläkten måste du först se till så alla mynningar (så som skorstenar, ventiler och annat material som går igenom taket) är väl täckta med plåt installationer och att dessa plåtinstallationer inte driver vatten ner till undertaket och detta är ett viktigt moment i vår lägga tak själv guide.
I och med att dessa mynningar kan ha tusentals olika design kan jag tyvärr inte gå på mer detalj i min lägga tak själv guide om hur detta görs generellt för det är helt beroende på hur dessa ser ut hos dig. När du beställer takmaterial går det dock att beställa redan tillverkade plåtventiler osv. för taket så jag rekommenderar att du beställer dessa när du beställer allt annat material.
6. Sätta takpannor eller takplåt
Den tillverkare av takpannor eller takplåt kommer förse dig med detaljerade installationsanvisningar och dessa är specifika för de takpannor eller takplåt du har köpt. Därför går jag inte in i detalj på detta här eftersom det är helt beroende på vad du tänker köpa. En generell rekommendation är dock att alltid följa dessa tillverkarinstruktioner noggrant och fästa takpannorna precis som det står i anvisningarna och detta kanske är en av de viktigaste instruktionerna i vår lägga tak själv guide.
Takpannor och takplåt jag rekommenderar:
Monier Jönåker Elegant 2-kupig
Läs mer om varför jag rekommenderar denna betongpanna i mitt stora test av betongpannor 2020.
Taktegel Vittinge
Läs mer om varför jag rekommenderar denna tegelpanna i mitt stora test av tegelpannor 2020.
Byggmax Takplåt TP20
7. Sätta upp vindskivor, hängrännor/stuprör och taksteg
Nu när du har läst igenom alla om steg i vår lägga tak själv guide är det dags för den sista; om du tog bort gamla vindskivor innan du började byta ut taket så måste du så klart ersätta dessa med nya vindskivor i samma mått och spika eller skruva fast dessa i takets gavlar. Måla dessa först på marken dock innan du sätter upp dem.
Vill du byta hängrännor och stuprör är det ett bra tillfälle att göra detta när du ändå byter taket. Tänk på att du måste köpa hängrännor och stuprör som täcker hela längden och höjden av taket samt att du beställer tillräckligt många rännkrokar en varje 30 cm samt vattenavkastare och väggkopplingar för stuprören.
Det finns vissa krav på taksteg speciellt om du har en skorsten som behövs sotas men det är generellt bättre att sätta upp dessa oavsett skorsten eller inte. Kolla med tillverkaren av dina takpannor eller takplåt vilka taksteg de rekommenderar. Du behöver även ett glidskydd för steg där takstegen börjar på taket.
Sist men inte minst…
Jag hoppas min lägga tak själv guide har funnit dig väl och jag önskar dig lycka till med ditt takbyte.
Lämna ett svar