Lägga tak själv försäkring

Lägga tak själv försäkring – så är ditt skydd när du fixar själv

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Hur ser det ut med lägga tak själv försäkring skydd? Innan du bestämmer dig för att lägga om taket själv är det viktigt att förstå försäkringsskyddet då för din byggnad och för dig själv när du lägger om taket. Det är ytterst viktigt att poängtera att olika försäkringsbolag har olika skydd och du bör kontakta ditt försäkringsbolag för att höra om ditt specifika skydd.

Nedan information är generell från mina erfarenheter och bör läsas som generell information och inte som vägledning. Hur som helst, jag har gjort en lista på saker att tänka på gällande försäkring innan ett stundande takbyte:

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och fråga vilket skydd byggnaden kommer att ha efter att du lagt om taket själv. Troligtvis (men inte alltid) kommer försäkringsbolaget kräva att takbytet har gjorts “fackmannamässigt” och enligt de regler som tillverkare och branschorganisationer satt upp (se punkt 1). Ibland krävs det en tillläggsförsäkring som täcker fuktskador på takkonstruktionen så fråga om detta när du ringer ditt försäkringsbolag.

  1. Läs noggrant de regelverk som finns för takbyte så din villaförsäkring täcker eventuella skador. Läs noggrant instruktioner från din tillverkare av takpapp, takpannor eller takplåt och tänk på att dessa instruktioner också påverkar hur du skall spika din läkt. Slarva inte med detta utan följ dessa till punkt och pricka för att din lägga tak själv försäkring skall fungera. För läggning av råspont finns så klart inga instruktioner från tillverkaren av råsponten utan här måste du följa allmänna tips och metoder från erfarna snickare. Huvudregeln är dock att sponten måste läggas så ingen fukt kan komma igenom till innertaket samt att denna är väl ventilerad.
  2. Bor du i ett detaljplanerat område kan kommunen kräva en bygglovsansökan för ditt takbyte då detta främst reglerar färger och former att vi ytskikt och inte kontraktionen i sig själv. Om du är osäker på om du behöver bygglov så kontakta din lokala byggnadsnämnd på din kommun. När det gäller försäkringar så är min erfarenhet att om något skulle hända vill försäkringsbolaget gärna gå igenom dina bygglovshandlingar så det är bra att ha dessa till hands.
  3. Kanske det viktigaste tipset av allt; dokumentera noggrant allt arbete i alla lager med bilder (både över hela taket med även detaljbilder) och spara dessa bilder säkert i kopior. Spara också alla kvitton och fakturor på materialinköp på ett säkert ställe. Det är viktigt att du kan bevisa att du följt alla hantverksmässiga regler vid ett försäkringsärende och bildbevis är det enklaste och mest effektiva sättet att göra detta.
  4. Skydda dig själv vid ett takbyte med en olycksfallsförsäkring som inkluderar arbete på höjder. I samma samtal som du kollar din villaförsäkring (se punkt 1) fråga även ditt bolag om hur ditt olycksfallsskydd om du skulle göra dig illa eller ramla på taket. Så klart skall du följa alla säkerhetsföreskrifter för byggprojekt inklusive säkerhetssele och lina men om i fall olyckan ändå skulle uppstå är det bra med ordentligt försäkringsskydd.
  5. Boverket har speciella regler för taksäkerhet speciellt när du har en skorsten som måste inspekteras av en sotare. Huvudregeln är att man säkert skall kunna gå på taket efter att det är lagt ända upp till nocken samt upp till skorstenen och därför behöver du sätta in taksteg och glidskydd för stege när du installerar takpannorna eller takplåten (igen följ din tillverkares instruktioner för avstånd etc.). Sticker skorstenen upp så måste du eventuellt och installera en stege för denna så sotaren kan komma upp.

När väl försäkringensbiten är klar är det oftast dags att köpa in sitt takmaterial. Här är mina inköpstips vad det gäller råspont, betong- eller tegelpannor samt takpapp:

Inköpstips: Köp din råspont på Beijer online i fallande längder och billig frakt. Klicka här för att läsa mer om Beijer råspont och se pris… (reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

Inköpstips takpapp: Jag rekommenderar köp av Icopal Underlagspapp online. Bra täckyta, slitstarkt material och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Icopal och se pris…(reklamlänk från Adtraction)

 

Jag hoppas denna artikel har gett dig några bra tips för att hantera ditt skydd gällande lägga tak själv försäkring och jag önskar dig ett lyckat takprojekt. 

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *