Bästa tegelpannan – Stort test av svenska tegelpannor 2023

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...

Allt välja den bästa tegelpannan till det nya taket är inte alltid det lättaste valet och det finns mycket att tänka på när det gäller hållbarhet, tillverkare och så klart pris. Från min erfarenhet av flera takprojekt med tegelpannor har jag testat ett flertal olika typer av tegelpannor och vill gärna dela med mig av mina erfarenheter.

Bästa tegelpannan 2023: Monier Vittinge Två-kupig

bästa tegelpannanMoniers klassiska tegelpanna Vittinge är helt klart den bästa tegelpannan jag har lagt av ett flertal anledningar; den har en unik färg och struktur och om man skall bli lite nostalgisk så är den tillverkad i Sveriges enda fungerande tegelbruk. När man lägger Vittinge-tegelpannor så får man räkna med att det går åt ungefär 11 pannor per kvadratmeter i och med att de har en längd på 375 mm var. Vittinge kräver en minsta taklutning på 22 grader och maximal taklutning på 85 grader vilket är jämförbart med andra tegelpannor på marknaden.

En klar fördel med Monier Vittinge är den relativt låga vikten per panna vilket är 2,7 kg per styck. Det kanske låter lite bagatellartad i det stora hela men en lägre vikt gör pannor mycket enklare att lägga. När man lägger taktegel till skillnad från betongpannor behöver man använda så kallade underspänne och när dessa är på plats så är det enkelt att sätta Vittinge-pannorna på plats. Hur är det då med hållbarheten? Jo, Monier som tillverkar pannorna säger att de kan hålla upp till 100 år (!) med rätt skötsel. Är det något jag gillar med Vittinge är att detta är en riktig hantverksprodukt från Sverige, det tar minst sex veckor från leråker till färdigt taktegel.

En viktig aspekt är så klar priset. Vittinge två-kupigt kostar 405 kr per kvadratmeter eller 36,50 kr styck hos Beijer Byggmarknad (Juni, 2023) vilket är ett riktigt bra pris med tanke på hållbarhetslängden. Anledningen jag tycker att den två-kupiga versionen är den bästa tegelpannan är till viss del för att den bara kostar 1 krona mer än en den enkupiga. Läs mer om Monier Vittinge Tegelpanna 2-kupig här… (reklamlänk från Adtraction)

Alternativ 2: Benders Hansa Lertegeltakpanna 

En annan bra tegelpanna kommer från svenska Benders och heter Hansa. En bra grej med Hansa är att de finns i flera olika behandlingar och kulörer så som natur, engagerat (pigmenterad lerlurry) och glaserad med flera. Bender har en garanti på sina tegelpannor på 10 år vilket också är den fördel. För mig så ser dock pannorna inte riktigt ut som riktiga klassiska tegelpannor (på nåt sett ser de lite konstgjorda ut) så det är ett minus, i alla fall för mig. Den har en också en rakframkant som er lite udda ut för mig.

Hansa-pannan är relativt lätt att lägga men väger mer än Monier Vittinge vilket är ett minus. Hansan är också dyrare än Monier Vittinge och kostar 39 kr styck hos Bygghemma (Juni, 2023). Räknar man även per kvadratmeter blir Hansa en-kupigt dyrare, hela 546 kr per m2.

Alternativt 3: Köpa gammalt taktegel att återanvända

Det sista alternativet är att köpa gamla tegelpannor som har plockats ner och lagrats. Detta är ett bra val om du vill att taket skall se lite äldre ut och inte se ut som ett nybygge. Det finns flera typer av leverantörer av gammalt taktegel och kvaliteten och så väl priset varianter också men du bör kunna räkna med 10-20% billigare pris än om du köper nytt.

Detta alternativ är både miljövänligt, kan bli billigare och kan höja det kulturhistoriska värdet på huset men det kan också bli betydligt svårare att lägga med tanke på brist av instruktioner och kross etc. 

Jag hoppas att denna artikel har gett information om vilken är den bästa tegelpannan för dig och lycka till med ditt takbyte!

Share

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *