Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer...
Hur kan du lägga takpannor själv? Efter att takluckorna var på plats var vädret – åtminstone delvis – så älskvärt att vi kunde börja lägga takplattorna. Förresten, även med ett så litet tak som över vår terrass, är ingen hjälper för mycket. Det är trevligt när du har så många hjälpande händer att du kan bilda en kedja från takplattornas plats till platsen på taket där plattan ska placeras. Så du kan flytta takplattorna från hand till hand till installationsplatsen – jag skulle lämna historien om att kasta takpannor till proffsen.
OBS! Råd och tips nedan är från mina egen erfarenheter ett flertal takbytesprojekt jag har genomfört själv. Kontrollera alltid att ditt tillvägagångssätt mot rådande byggbeskrivningar i AMA Hus samt mot bygglovsregler i din kommun.
Lägga takpannor själv diagonalt
Takets bredd, de yttre takbjälkenas placering och spännens längd bestämdes redan vid planeringen av taket. Den avgörande faktorn här var takpannans bredd och kanten. Låtarna kunde därför skäras vid gränsen. En svårighet att själv täcka taket är dock att lägga takplattorna på ett sådant sätt att du också når den tidigare beräknade täckbredden. Förhoppningsvis beräknades takstolarnas längd korrekt i förväg så kan lägga takpannor själv.
Dags att täcka framre raden
Även med takplattorna i betong, som vi valde, kan det vara en obestämbar avvikelse över bredden på cirka 7 meter. De enskilda pannorna har ett spel på 2 -3 mm. Detta kan innebära en avvikelse på 6 cm för 21 pannor i bredden. Om du placerar kokkärlen för ”långt” från varandra är kanten för långt. Om du sätter kokkärlen för ”tätt”, passar kanten inte alls … Det är därför vi först flyttade den nedre raden med takplattor. Om du inte når önskad bredd kan du fortfarande göra det genom att placera kokkärlen lite längre från varandra eller närmare varandra. Det passade nästan här. Om det inte passar kan du klippa takplattor.
Sedan installeras de andra takpannorna. Om du arbetar diagonalt kan du helt enkelt lägga takpannorna ovanpå varandra och inte behöva skjuta dem under varandra. Vi kontrollerade om och om om vi också behåller däckbredden på den nedre raden – fungerade.
Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)
Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)
Att lägga takpannor: det är så ett nytt, hållbart tak skapas
Så att det nya taket är optimalt förberett för väderpåverkan, till exempel regn eller snö, är ett så kallade takmembran fäst på takbjälken. Förutom att täta taket tar detta lager även delvis isoleringen. Detta skapar värmeisolering som inte bara håller ut våta utan också vind. Motlister, som är fästa vid taket i nästa steg, säkerställer ännu bättre fixering av sarkmembranet. Därefter uppdelas takområdet genom att installera takbatterier. Nu kan du börja lägga takplattorna. För detta appliceras först kantpannorna på takkonstruktionen. Därefter fästs takpanelerna eller brickorna. Det mesta av arbetet görs från botten och upp.
Lägg, byt ut eller rengör enskilda takpannor
Renoveringsarbetet behöver inte alltid täcka hela taket. Ibland är det perfekt att koncentrera sig på enskilda takpannor. Även rengöring av takytan och efterföljande beläggning kan hjälpa till att ta bort smuts och andra rester. Detta kommer att göra tegeltaket vattentätt igen. Dessutom är utbyte av enskilda takplattor och läggning av nya stenar ett sätt att avhjälpa läckor. De brickor som krävs för att täcka kan köpas i detaljhandlare eller i tillverkarens onlinebutiker.
Vindsugningsskyddet
Begreppet vindsugningsskydd beskriver åtgärder som måste vidtas på ett lutande tak för att förhindra att vinden täcker taket så lätt. Takläggaren bestämmer vilken typ av vindsugningsskydd som ska användas efter en beräkning. Denna beräkning tar hänsyn till geografiska faktorer, takhöjd och andra faktorer.
Resultatet av beräkningen anger om ingen, var tredje, varje sekund eller varje takplatta måste fästas. Stormskyddet utförs med hjälp av stormklämmor som säkerställer de enskilda takpannorna. Det kan finnas områden med samma tak som måste säkras mycket starkt, medan andra områden inte behöver säkras alls.
Börja längst ner
Det är bäst att börja längst ner och lägga den första raden helt. De enskilda tegelstenarna har alltid lite spel. Med en takbredd på 50 brickor kan detta lägga till några centimeter. Så om det inte går i slutändan, vet du att du måste lägga tegelarna närmare varandra eller längre ifrån varandra så du kan lägga takpannor själv.
Det är enkelt att lägga, tegelarna läggs så att de håller varandra. Men du måste se till att de sitter perfekt ovanpå varandra så att de inte kan lyftas av nästa vind vind.
Begränsa taket
När du har lagt den första raden och de nödvändiga avstånden mellan brickorna har fastställts kan du snäva taket. Det gör lite arbete, men det gör jobbet mycket lättare senare. Ledningarna används för orientering så att alla följande tegelstenar är i rätt position och de rätta avstånden bibehålls.
Lägg de återstående pannorna
De återstående pannorna kan nu läggas gradvis enligt planen. Slutligen får takryggen en takstruktur och en tätningstejp. Därefter kan man lägga upp åsplattorna.
Inköpstips betongpannor: Jag rekommenderar köp av Monier Jönåker Elegant två-kupig betongpanna online. Svensktillverkad, enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om Monier Jönåker Elegant 2-kupig och se pris…(reklamlänk från Adtraction)
Inköpstips plåttak: Jag rekommenderar köp av 20-105 hos Beijer online. Svensktillverkad slitstark plåt som är enkel att lägga och billig frakt hem till ditt takbyte. Klicka här för att läsa mer om 20-105 plåttak och se pris…(reklamlänk från Adtraction)
Lämna ett svar